Klä barnen rätt för bröllopet

Ska du och dina barn gå på bröllop? Så roligt! Idag är det många som väljer att ha barnfria bröllop och därför kan det kännas lite extra kul om även minderåriga har möjlighet att delta. Många brudpar är mycket noga med att skriva ut vad det är för klädkod som gäller. Klädkoden sätter tonen för bröllopet och gör det lättare för gäster att känna sig bekväma.

Har du inte varit på bröllop med barn tidigare kan det dock vara svårt att veta vilken typ av klädsel som förväntas. Till skillnad från vuxna är barn mer spontana i sitt sätt, har svårt att sitta still och äta utan att spilla. Att köpa en kostym för 5 000 kronor och uppåt är således inte något som många föräldrar vill göra och om sanningen ska fram kommer det inte heller förväntas av dig som förälder. Även om det finns en klädkod att gå efter räcker det oftast bra med barnens finkläder eller märkeskläder som lämpar sig för ändamålet.

Måste barnet följa klädkoden?

Som ovan nämnts är det ytterst sällan som brudpar tar för givet att även barn ska följa klädkoden. Det beror bland annat på att barn växer och leker på ett helt annat sätt än vuxna gör och att kostymer för tusentals kronor snabbt skulle hamna i garderoben och aldrig användas igen. Barn behöver inte följa de klädkoder som står angivna, men vi rekommenderar ändå att du väljer några av de finaste kläder som barnet har. Om du inte har någon som du tycker passar kan du med fördel hitta märkeskläder i olika storlekar där både klänningar och snygga byxor och skjortor finns med i utbudet.

Vad räknas som finkläder?

Det är bara du som förälder som kan avgöra vad du anser är ”finkläder” för ditt barn. Det finns många fina kläder i både butiker och onlineshoppar som inte kostar för mycket och som ditt barn kan ha även vid andra tillställningar. Är det en flicka som du ska välja kläder åt är det samma färgregler som gäller för små barn som för vuxna kvinnor och ungdomar. Det är ingen annan än bruden och eventuellt brudnäbbar som får bära vitt. Sätt därför inte på ditt barn en vit klänning, även om det kan kännas oskyldigt. Det handlar om vett och etikett.

För flickor räcker det vanligtvis med en fin klänning eller en stilig byxdress. Även en kjol och en söt blus är ett lämpligt val. För pojkar är ett par finare byxor och en skjorta alltid att rekommendera. Har du ingen skjorta kan en pikétröja med krage fungera precis lika bra. Både mjukisbyxor och jeans bör lämnas hemma, vilket även gäller för kläder som är för vardagliga, urtvättade, smutsiga eller har hål.