Mat och dryck till bröllop

På ett bröllop faller det sig naturligt för de allra flesta att bjuda på mat och dryck på mottagningen. Vissa slår på stort och erbjuder både fördrinkar och tilltugg såväl som trerättersmiddag, fri bar, vickning och snacks, medan andra håller det lite enklare. När det kommer till bröllop finns det inget rätt eller fel och det är det som är så härligt. Brudparet har möjlighet att skapa precis ett sådant bröllop som de själva vill ha.

Då ett bröllop oftast håller på i flera timmar kan det dock ändå passa bra att bjuda på något att äta. Vilken typ av mat man väljer beror främst på vad det är för typ av stil på bröllopet som man har och hur länge man önskar att det ska pågå. Förr var det standard att erbjuda trerättersmiddagar med förrätt, huvudrätt och dessert, men idag har valet blivit betydligt friare.

Mat till bröllop

När du planerar ett bröllop behöver du fundera på vilken typ av mat det är som du vill bjuda på. Ska festen hållas i en lokal eller restaurang med serveringspersonal är oftast rätter serverade vid bordet att rekommendera – både för att hålla samma standard och för att förhindra mycket spring från gäster som vill hämta mer. Den här typen av middagssittning anses också lite finare, men är betydligt mer kostsam än andra alternativ.

Ska du däremot vara i en privat lokal, på en gård eller i en trädgård kan en härlig buffé passa bättre. Fördelen med bufféer är att mycket kan förberedas i förväg eller beställas via catering och maten kan ätas både varm och kall. Nackdelen är att det blir mycket disk och att gästerna själva behöver ställa sig upp för att hämta. Det krävs således mer planering för att alla ska kunna hämta mat på ett smidigt sätt och utan att behöva störa andra gäster eller talare under tiden.

Dryck till bröllop

Vilken dryck vill du kunna bjuda på och hur mycket dryck ska inkluderas? Ska det vara alkohol med i bilden eller vill du ha ett alkoholfritt bröllop? Det vanligaste är att man skålar i mousserande eller champagne till brudskålen för att därefter erbjuda vin/öl till maten och festligheten. Bjuder du på alkohol så se till att det även finns alkoholfria alternativ som inte enbart är vatten. Blanda till någon härlig bål, erbjud alkoholfritt öl/vin och se till att det alltid finns vatten tillgänglig för alla – gärna smaksatt med härlig frukt.

Att beräkna dryck är oftast svårare än att beräkna mat, eftersom man helt enkelt inte vet hur mycket folk kommer att dricka. Här finns det dock väldigt bra dryckesprogram på nätet som du kan använda dig av och som ger dig ett ungefärligt hum om hur du ska tänka. Köper du från Systembolaget kan du alltid lämna tillbaka dryck som blir över, förutsatt att drycken är oöppnad.