Hindersprövning – så funkar det

Visst vore det bekvämt om man bara kunde bestämma sig för att gifta sig och sedan boka in en präst eller vigselförrättare och skrida till verket? Riktigt så enkelt är det dock inte att gifta sig i Sverige och det finns goda anledningar till varför.

När ni har bestämt er för att gifta er är lyckan troligtvis mycket stor. Nu ska ni få börja planera ert bröllop och ert liv tillsammans, men det är viktigt att inte glömma bort alla juridiska delar som ett giftermål och äktenskap innebär. Innan ni kan strosa ner för gången och säga ja till varandra behöver ni göra en hindersprövning och få ett godkännande från Skatteverket.

Vad är en hindersprövning?

En hindersprövning är kort och gott ett sätt för myndigheterna att se att ert äktenskap inte bryter mot några av de regler som satts upp. Det kan t.ex. handla om regler som att syskon inte får gifta sig med varandra, att den ena eller båda är minderåriga eller att någon av partnerna är gift eller i ett registrerat samboskap med någon annan.

Hur lång tid tar hindersprövningen?

Då Skatteverket ofta har långa handläggningstider rekommenderar vi att hindersprövningen görs så snart som möjligt, men observera att den inte får vara mer än tre månader gammal dagen för vigseln. Svaret skickas hem till er brevlåda och dokumentet tas sedan med till prästen eller vigselförrättaren på bröllopsdagen.

Observera att en hindersprövning alltid måste utföras och godkännas för att ert äktenskap ska anses juridiskt bindande.